НПН / Новини / У США заявили, що через Росію робота місії ОБСЄ на Донбасі “неадекватна”

У США заявили, що через Росію робота місії ОБСЄ на Донбасі “неадекватна”

У США глибоко засмучені тим, що Росія продовжує блокувати розширення географії діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі, незважаючи на потужну і постійну підтримку цього іншими країнами-учасниками.

Про це заявив в.о. заступника голови місії США при ОБСЄ Грегорі Мекріс.

За його словами,  ОБСЄ змушені знову прийняти “неадекватну роботу місії” з обмеженим охопленням лише двох контрольно-пропускних пунктів українсько-російського кордону, де Україною контролюється лише кілька сот метрів з 2300 кілометрів.

Мекріс додав, що через невиправдані обмеження роботи представників СММ з боку РФ, спостерігачі і надалі не зможуть у повній мірі визначити рівень участі Росії у поставках зброї, фінансів на особового складу для підтримки сепаратистів на сході України.

 Представник місії у США наголосив, що пункт 4 Мінського протоколу передбачає чітку роль для спостерігачів ОБСЄ в моніторингу та перевірці обох сторін українсько-російського міжнародного кордону, а також створення зон безпеки біля кордону в Росії та Україні.

“Між моніторингом припинення вогню та моніторингом кордону існує тісний зв’язок. І той факт, що одна країна-учасник створює перепони для підходу ОБСЄ, шкодить всім зусиллям у вирішення конфлікту”, – сказано у заяві.

Мекріс додав, що постійна відмова Росії у дозволі розширити сферу діяльності місії укотре засвідчує те, що вона відмовляється виконувати Мінські домовленості.