НПН / Новини / Доказів у справі МН17 достатньо, щоб говорити про відповідальність вищого керівництва РФ за цю катастрофу

Доказів у справі МН17 достатньо, щоб говорити про відповідальність вищого керівництва РФ за цю катастрофу

Доказів у справі про катастрофу “Боїнга” рейсу МН17 в липні 2014 року над Донбасом, зібраних Міжнародною слідчою групою (Joint Investigation Team, JIT), достатньо, щоб стверджувати, що за аварію літака відповідальне вище керівництво Росії, заявив заступник міністра юстиції України Сергій Петухов.

“Росія понесе відповідальність за збитий “Боїнг” МН17. Доказів, які зібрала і вже оприлюднила Міжнародна слідча група, достатньо, щоб стверджувати, що за цей акт тероризму відповідальне найвище військове і цивільне керівництво Росії. Організатори та виконавці терористичного акту, що призвів до загибелі 298 осіб, предстануть перед голландським правосуддям”, – написав С.Петухов на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Він також зазначив, що Росія як держава окремо понесе відповідальність за катастрофу рейсу МН17.

“Верховна Рада має ратифікувати угоду з Нідерландами, яка регулює передачу кримінального провадження до Нідерландів та міжнародну правову допомогу в цьому розслідуванні та судовому процесі”, – нагадав він.

Уже в ефірі телеканалу ZIK у середу заступник міністра юстиції України висловив упевненість, що ВР найближчим часом ратифікує цю угоду, і зазначив, що Нідерланди також перебувають на фінальній стадії ратифікації.

“Після цього, я думаю, що найближчим часом, розпочнеться судовий розгляд у Нідерландах, і там маніпулювати фактами і говорити, що все це політичні переслідування, у росіян не вийде. І я впевнений, що саме в голландському суді будуть встановлені всі факти, які стосуються “Боїнга” МН17, участі Росії”, – сказав С.Петухов.

Він наголосив, що рішення про переміщення такого високотехнологічного озброєння, як “Бук”, яким був збитий “Боїнг” МН17, ухвалюється на дуже високому рівні. “І наскільки я розумію з того, що говорять Нідерланди, тих доказів, які вже вони мають, достатньо, щоб показати, що найвище керівництво Російської Федерації знало і прямо давало дозвіл на використання цієї зброї. І в такому випадку це відповідальність не лише окремих осіб, це відповідальність усієї держави Росія перед Україною за заподіяну шкоду на її території, а також перед іншими державами, громадяни яких загинули в цій катастрофі. Вони вже мають достатньо доказів, щоб сказати, що це не випадково, це не просто так хтось зробив – це цілеспрямована політика Російської Федерації, яка вчиняла акти тероризму на території України”, – сказав С.Петухов.

Як повідомлялося, 2 липня президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про ратифікацію угоди з Нідерландами про міжнародну співпрацю в питанні притягнення до відповідальності осіб, винних у катастрофі рейсу MH17 “Малайзійських авіаліній” у липні 2014 року над Донбасом (№8542).

Раніше німецьке видання DW повідомило, що 12 червня парламент Нідерландів схвалив угоду з Україною, що стосується переслідування відповідальних за аварію малайзійського “Боїнга” рейсу МН17 на Донбасі в 2014 році та передбачає, зокрема, використання судами відеозв’язку.

За інформацією видання, затверджений договір закріплює положення про те, що судовий процес відбудеться в нідерландському суді, найімовірніше в Гаазі. При цьому якщо буде ухвалено обвинувальні вироки, їх може бути приведено у виконання на території України, якщо засуджених не видадуть Нідерландам.

Схвалення угоди “є важливим кроком на шляху до пошуку істини і притягнення підозрюваних до суду, тим самим задовольняючи вимоги родичів жертв”, – заявив міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок.

Літак “Боїнг” авіакомпанії “Малайзійські авіалінії”, який виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей. Усі вони загинули.

Міністр юстиції України Павло Петренко і міністр безпеки та юстиції Нідерландів Стеф Блок в липні 2017 року підписали двосторонню угоду про міжнародну правову співпрацю в частині злочинів, пов’язаних з аварією “Боїнга”. Вона дає змогу здійснювати судове переслідування винних за загибель усіх жертв із 17 країн світу, а не лише громадян Нідерландів.

Крім того, угода дає можливість допитати українських підозрюваних через відеозв’язок із Нідерландами. “Також врегульовано питання потенційної передачі засуджених. Це важливо, оскільки українська Конституція не допускає видачі громадян”, – наголошувалося в повідомленні Мін’юсту.

Раніше представники країн, що співпрацюють у розслідуванні цієї аварії, – Нідерландів, Австралії, Малайзії, України та Бельгії, – прийняли рішення, що справи підозрюваних у справі про аварію рейсу МН17 “Малайзійських авіаліній” на Донбасі розглядатимуть у Нідерландах у рамках законодавства цієї країни.

Представник Міжнародної спільної слідчої групи (JIT) з розслідування аварії МН17 (з кримінальної поліції Нідерландів) Вілберт Паулсен на прес-конференції в Гаазі 24 травня 2018 року повідомив, що слідство встановило, що літак рейсу МН17 був збитий з установки “Бук”, що потрапила з РФ на непідконтрольну Україні територію Донбасу. 25 травня уряди Нідерландів та Австралії заявили, що покладають на РФ відповідальність за збитий “Боїнг” рейсу MH17.