НПН / Новини / Кирило Вишинський: шлях до державної зради

Кирило Вишинський: шлях до державної зради

Керівництво масштабним медіа-проектом, величезні гонорари, державні нагороди, участь в інформаційній війні на ворожій території, залізні кайданки на руках і звинувачення у державній зраді. Це не сюжет нового пригодницького роману. Це – сторінки з історії життя реального персонажа.

Як і для чого працює російська агентурна мережа в інформаційному полі України

Історії, яка ще триває і резонує в українському інфопросторі. Поки керівник проросійського пропагандистського сайту “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський проводить незабутні години в херсонському слідчому ізоляторі, ми розбираємось у документах, фактах і заявах, які проливають світло на цю справу.

Про це “НПН” стало відомо на сайті “Цензор.нет”.

“РОСІЯ СЬОГОДНІ” ЗАМІСТЬ “РИА НОВОСТИ”

9 грудня 2013 року президент РФ Володимир Путін видає указ №894 “О некоторых мерах по повышению эффективности деятельности государственных средств массовой информации”. Цим указом на базі федерального державного унітарного підприємства “РИА Новости” створюється нове державне підприємство “Міжнародне інформаційне агентство “Росія Сьогодні”.

Згідно з указом Путіна, основним напрямком діяльності “МІА “Росія Сьогодні” визначено висвітлення державної політики та суспільного життя Російської Федерації за кордоном. Наступним указом президент РФ призначає гендиректора “МІА “Росія Сьогодні” Дмитра Кисельова.

У цей час в Україні, без відповідної державної реєстрації, працює дочірня структура “МІА “Росія Сьогодні” – “РИА Новости Украина”. Попри реформу російського “РИА Новости”, Кисельов і компанія вирішують не змінювати назву свого ресурсу в Україні. Однак зміни всередині українського агентства заплановані. Відповідальним за цю роботу призначається Захар Виноградов, який обіймав посаду керівника проектів у Дирекції країн близького зарубіжжя МІА “Росія Сьогодні”.

КУРАТОРИ

Дмитра Кисельова українцям представляти зайве. Один із драйверів російської пропагандистської машини. Автор сотень сюжетів про крах і бандеризацію України, занепад Заходу та інший “радиоактивный пепел”, яким останніми роками марять російські медіа.

4 липня 2014 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо Кисельова за статтею “фінансування тероризму, сприяння терористичній діяльності”. За даними СБУ, через очолюваний Кисельовим “Міжнародний інститут преси” відбувається фінансування сепаратистських організацій в Україні. За пропаганду проти України СБУ заборонила в’їзд Кисельову на територію нашої держави.

28 квітня 2017 року Рада національної безпеки і оборони прийняла рішення про продовження санкцій щодо Дмитра Кисельова (заборона на встановлення ділових контактів) та щодо МІА “Росія сьогодні” (блокування активів).

Менш відомий куратор Вишинського – Захар Виноградов. Народився в Одесі, трудився кореспондентом різних видань у різних регіонах Росії: від Чукотки до Москви. З 2006 по 2011 рік очолював представництво “РИА Новости” у Києві. Нині офіційно представляє МІА “Росія сьогодні”, пише для пропагандистських сайтів “ДНР/ЛНР” на кшталт NewsFront та подібних сміттєзвалищ.

5 листопада 2017 року СБУ заборонила Виноградову в’їзд до України на 5 років. Його зняли з потяга Москва – Одеса на станції Конотоп і зворотним рейсом відправили до Росії.

“ІДЕАЛЬНА ФІГУРА”

Саме Виноградов наполіг на кандидатурі Кирила Вишинського як керівника агентства “РИА Новости Украина”. Кисельов знав Вишинського з часів спільної роботи на телеканалі ICTV. На момент пропозиції очолити “РИА Новости Украина” Вишинський був власним кореспондентом Всеросійської державної телерадіокомпанії (ВГТРК) в Україні.

З достовірних джерел нам вдалося отримати уривки листування між Виноградовим і Кисельовим, у яких ідеться про реформу “РИА Новости Украина”. Частина з цих матеріалів доступна в ухвалі Херсонського міського суду про обрання запобіжного заходу Вишинському. Ще частина була озвучена слідчими СБУ під час того ж судового засідання про обрання запобіжного заходу.

В одному з листів 31 січня 2014 року Виноградов пише Кисельову: “Провели предварительные переговоры с рядом политологов, журналистов и писателей об их участи в работе сайта в качестве колумнистов: Скачко, Ищенко, Карамазов (рок-группа “Братья Карамазовы”), Выдрин, Погребинский, Корнилов. Не смогли дозвониться до Бузины…”.

Далі про керівництво сайтом: “Переговорил предварительно с Кириллом Вышинским о его возможном руководстве Представительством с условием постановки новых задач. Думает. Мне кажется он наиболее точной фигурой на этом месте. Может быть идеальной. Но у него пока нет российского гражданства, а при приеме на работу Руководителем представительства это важно”.

Далі Виноградов говорить, що деякі співробітники “РИА Новости Украина” висловили бажання отримати російське громадянство і додає, що домовився у посольстві РФ про отримання паспортів за прискореною процедурою.

НОВА КОНЦЕПЦІЯ

Над пропозицією очолити і реформувати “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський думав недовго. Уже на початку березня 2014 року, коли окупація Криму Росією перейшла в активну фазу, Вишинський розробляє і узгоджує із першим заступником керівника об’єднаної редакції МІА “Росія Сьогодні” Іриною Кедровською концепцію реформованого представництва в Україні.

Згідно з розробленим проектом, основною метою діяльності очолюваного Вишинським представництва, серед іншого, було системне наповнення медіапростору України інформаційними та аналітичними матеріалами, що відповідають зовнішньополітичним інтересам Росії, забезпечення інформаційної підтримки діяльності президента та уряду РФ в Україні, інформування української діаспори в країнах Європи, Азії та Америки про зовнішню політику Росії в українському контексті, інформаційне забезпечення зовнішньополітичних ініціатив Росії в Україні. В обов’язки керівника вказаного представництва входило загальне керівництво представництвом, фінансова та адміністративна робота, визначення основних напрямків діяльності та структурних підрозділів, контроль ідеологічного та політичного контенту.

Варто підкреслити важливий момент. Вишинський чітко усвідомлює, що Росія здійснює збройну агресію проти України. Сили Чорноморського флоту РФ блокують і захоплюють кораблі українських ВМС в Донузлаві. Російські військові без розпізнавальних знаків беруть під контроль органи влади Криму та блокують українські військові частини.

І саме в цей час Кирило Вишинський погоджується стати рупором зовнішньополітичної діяльності Путіна та уряду РФ в Україні, погоджується працювати під керівництвом російської державної структури. Фактично – займатися підривною діяльністю проти України. Трудовий договір про співпрацю Вишинського з МІА “Росія Сьогодні” знайшли під час обшуку його сейфа.

На цьому фоні дуже послідовно прозвучали слова Кирила про відмову від українського громадянства, сказані 1 червня під час судового засідання у Херсоні. “Я заявляю про вихід із українського громадянства, з цієї хвилини вважаю себе лише громадянином РФ. Я звертаюся до президента Путіна з проханням про надання мені правового захисту та вжиття заходів щодо мого звільнення”, – заявив Вишинський. Однак він, мабуть, забув, що вихід із громадянства України не допускається, якщо особі, яка про це клопоче, в Україні повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

РЕАКЦІЯ ПУТІНА

Президент Росії відреагував на заклик Вишинського про допомогу. Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливого обміну Вишинського на незаконно засудженого українця Олега Сенцова, Путін заявив, що сподівається домогтися звільнення “російського журналіста” під тиском міжнародних організацій.

Затримання Вишинського – це “абсолютно безпрецедентна і недопустима політика нинішніх українських правителів”, – заявив Путін. За його словами, українські спецслужби затримали Вишинського “за професійну діяльність, за виконання журналістської функції”. Щодо обміну на Сенцова президент РФ назвав ці справи абсолютно різними і непорівнянними.

ТЕКСТИ

У клопотанні про обрання Вишинському запобіжного заходу вказано низку матеріалів, опублікованих на сайті “РИА Новости Украина” на початку березня 2014 року. Переважно, вони присвячені висвітленню подій в Україні під вигідним для Росії світлом. Усі вони й зараз доступні на сайті “РИА Новости Украина”. Не будемо детально зупинятися на авторах – це вірні російські пропагандисти, які й зараз пишуть для антиукраїнських сайтів типу “Антифашист”, “NewsFront”, очолюють псевдоаналітичні центри та є “експертами” з української теми.

Але деякі заголовки і уривки текстів кажуть самі за себе. Наприклад: “Русская весна” на Юго-Востоке Украины“, “Референдум в Крыму: не уход, а возвращение“, “Новая бандитско-олигархическая Украина: плата по векселям“, “Крым проснулся в другой стране“, “Дугин: рождение Новороссии – главное событие минувшей недели” і далі в такому ж дусі. У цих текстах, опублікованих під керівництвом Вишинського, читачам нав’язується однозначна думка про те, що в Україні відбувся нацистський переворот під диктовку США та Заходу, а Росія прагне захистити “своих” на “Юго-Востоке” України.

Проаналізувавши ці тексти, навіть не експерт із комунікацій, а звичайний вдумливий читач із критичним мисленням зробить висновок: автори схвалюють або непрямо закликають до сепаратистських настроїв, тобто до зміни державного кордону України, захоплення державної влади в Криму і на Донбасі, визнання незаконних органів влади, до розпалення міжнаціональної ворожнечі, а також легітимізують російську агресію проти України. Багато уваги приділяється легітимізації самого факту “референдуму” в Криму, який, нагадаємо, не передбачений Конституцією України, а отже є незаконним.

Уривки для наочності з тексту “Федерализация – путь спасения целостности или дробления Украины“, опублікованого на сайті “РИА Новости Украина” 5 березня 2014 року.

“Ситуация, которая складывается на юго-востоке Украины, называется просто: ползучая автономизация или федерализация страны де-факто. А в Крыму, который в унитарной Украине уже обладал статусом автономии, идет наполнение этой формы государственного устройства реальным содержанием. И политическим, и экономическим и военным (фактически созданы вооруженные силы автономии). Что-то из этого статус уже предусматривал де-юре, что-то нет, и потому “нужное” сейчас добирается де-факто. Но то, что произошло в Крыму, безальтернативно означает: в состав Украины в прежнем виде полуостров не вернется никогда”.

І далі за текстом: “Крым уже “наелся” жизни в Украине, ему уже не раз говорили: “Крым или украинский, или безлюдный”. А сейчас, похоже, готовы приступить либо к украинизации, либо к “обезлюдниванию”. Крымчане с этим не согласны. За их спиной стоит вся мощь путинской России”.

Далі, традиційно для росіян різних поглядів: від ліберальних “кримнебутерброд” до ватних “кримнаш”, автор розмірковує, як Україні треба змінювати Конституцію, як прописати в ній федералізацію та почути інші голоси в головах сепаратистів. “Как говорится, процесс пошел. И внутренние распри уже привели к плачевному результату: о полноценной субъектности Украины на международной арене приходится забывать. Может быть, навсегда”, – підсумовує автор російського темника на сайті Вишинського.

ЖУРНАЛІСТИКА ЧИ ПРОПАГАНДА?

Під час обрання запобіжного заходу в херсонському суді Вишинський апелював, що завжди у професійній діяльності дотримувався журналістських стандартів, а згадані вище матеріали розміщені в рубриці “Точка зрения”, яка, нібито, може (!) не збігатися з позицією видання “РИА Новости Украина”.

Але давайте по-чесному: хто вірить у цю казку? Позиція керівника відділу російської державної медіаструктури не збігається з ідеями проросійського контенту на цьому ж медіа? Серйозно? А як ці тексти туди потрапили? Давайте не будемо клеїти чергового дурня під назвою “іхтамнєт”.

Кирило Вишинський дуже чітко усвідомлював, які матеріали виходять на сайті “РИА Новости Украина”. Він розумів: тексти дуже тенденційні, антиукраїнські, спрямовані не на об’єктивне висвітлення дійсності, а на розкол українського суспільства, створення сепаратистських настроїв.

До речі, згідно з висновком судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи від 13.04.2018, частина якого доступна у клопотанні про обрання Вишинському запобіжного заходу, у перелічених вище статтях “містяться висловлювання щодо доцільності, можливості та необхідності зміни меж території, державного кордону України, в тому числі у формі закликів, гасел, агітації за створення на території України (серед іншого – і шляхом введення російських військ в Україну) нових держав чи нової держави Новоросії (зі столицею у м. Донецьк) з метою з’єднання з Росією, але не увійти в її склад, а своїм існуванням створити нову імперію, велику державу разом із теперішньою Російською Федерацією”.

“Крим у вказаних текстах безальтернативно розглядається як суб’єкт Російської Федерації, а його вихід зі складу України цілком закономірним. Крім того, у вказаних статтях міститься інформація, що принижує національну честь та гідність, нівелює культурні та історичні цінності певної частини українського суспільства, а також наявні ознаки розпалювання ворожнечі між різними етнічними групами, регіональними верствами населення”, – сказано в результатах експертизи.

Більше того, 12 березня Кирило Вишинський розробив та узгодив із російськими кураторами план висвітлення “референдуму” щодо виходу АР Крим та м. Севастополя зі складу України та входження до складу РФ.

У листуванні з кураторами Вишинський називає його “референдумом про приєднання Криму до Росії”, хоча навіть в Російській Федерації офіційно він називався “референдум щодо територіальної приналежності Криму”.

Пунктом 6 вказаного плану було передбачено отримання коментарів щодо процедурних питань входження Криму до складу Росії. Тобто за 4 дні Вишинський знав про результат “референдуму” та висвітлював його у відповідному ключі. Це і є ті самі журналістські стандарти, про які казав Вишинський у суді? Більше схоже на сплановану інформаційну війну проти України.

ФІНАНСУВАННЯ ЧЕРЕЗ “ПРОКЛАДКИ”

Окрім відвертої підривної діяльності проти України, представництво МІА “Росія Сьогодні” – “РИА Новости Украина” діяло без передбаченої Законом України “Про інформаційні агентства” державної реєстрації та фінансувалося через підставні фірми, які очолював і контролював Кирило Вишинський.

Побоюючись санкцій та щоб приховати причетність до МІА “Росія Сьогодні”, Вишинський створив такі юридичні особи: ТОВ “Консалт-медіа”, ТОВ “Інтерселект” та ТОВ “Новостком Експерт”. Згідно з держреєстром юридичних осіб, “Інтерселект” та “Новостком Експерт” очолює Кирило Вишинський. Про фіктивність цих структур свідчать фальшиві юридичні адреси, тіньове фінансування з-за кордону через фірми-прокладки, зосередження печаток та адміністративних документів усіх структур в одному неофіційному офісі.

Одна з фірм, через яку РФ переказувала гроші для “РИА Новости Украина”, – це “SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD”. Підприємство зареєстровано у Сербії. Директор Снєгова Тетяна Володимирівна. Рахунки відкриті у банку “ВТБ Дойчленд”. Звідти кошти надходили до України. При цьому, сама сербська компанія також має ознаки фіктивності та буде перевірятися через партнерські спецслужби України.

Окремої діяльності, окрім забезпечення функціонування незареєстрованої організації “РИА Новости Украина” юридичні особи ТОВ “Інтреселект” та ТОВ “Новостком Експерт” не вели. Про це свідчить лист, виявлений у Вишинського під час обшуку, в якому йдеться про фінансову звітність цих юридичних осіб. Крім того, співробітники “РИА Новости Украина”, під час допиту в якості свідків, заявили, що офіційно вони працевлаштовані саме у цих підставних фірмах. Під час обшуку індивідуального сейфу Вишинського також знайдено договір від 12 травня 2017 року про надання ТОВ “Інтерселект” в тимчасове користування МІА “Росія сьогодні” доменного імені “rian.com.ua”.

НАГОРОДИ

За наповнення українського інформаційного простору своєю пропагандою Росія щедро платила Вишинському. Під час обшуків індивідуальних скриньок Вишинського у дочірньому російському банку ВТБ знайдено 224 тис. доларів США, 50 тис. гривень та 20 тис. євро. У скриньці також був пістолет “Браунінг 1906” з набоями. Як виявилось, у Вишинського немає дозволу на цю зброю. Відтак, нещодавно йому повідомили про підозру в незаконному придбанні, зберіганні вогнепальної зброї та бойових припасів.

Раніше у Вишинського знайшли російські державні нагороди, отримані навесні 2014 року. Це медаль міністерства оборони Росії “За возвращение Крыма” (15.04.2014) та медаль “За заслуги перед Отечеством” першого ступеня (22.04.2014) з підписом Путіна. Цікаво, що указ про надання Кирилу Вишинському громадянства РФ Путін підписав аж через півтора року – 30 вересня 2015 року.

Україна також не лишила Вишинського без нагород. Вони теж металеві, як і російські медальки. Щоправда, їх вішають не на груди, а на руки. В них Вишинський може почесно пересуватися за межами слідчого ізолятора. Увага медіа і слава – усе по-справжньому і від щирого серця. І про кар’єрне зростання не забули. У разі доведення вини у вчиненні державної зради, Вишинському забезпечать достойні апартаменти в мережі української пенітенціарної системи на термін від 12 до 15 років.

Джерело: “Цензор.нет”, автор Іван Антипенко