НПН / Новини / Гібридний спецназ та його прикриття

Гібридний спецназ та його прикриття

Кейс про солдата інформаційного фронту на ворожій території

Служба безпеки України спільно з Прокуратурою Автономної Республіки Крим 15 травня провели обшуки в офісах «РИА Новости Украина». Керівникові агенції Кирилу Вишинському було оголошено про підозру в скоєнні злочину і затримано його.

Про це “НПН” стало відомо на сайті “День”.

Що це — захист національної безпеки чи наступ на свободу слова? Нам треба кричати «перемога» чи обурюватися? Насправді, є місце і для того, і для іншого, але із зовсім інших причин, аніж здається спочатку.

МЕДАЛІ ЯК ДОКАЗ

Кирила Вишинського багато колег знають багато років. Пару десятків років тому він був досить відомим у медіатусовці регіональним телевізійником. Потім перебрався із Дніпра до Києва, працював на одному з центральних каналів, яким на той час керували менеджери із Росії. Згодом Кирило почав тісно співпрацювати безпосередньо з російським телебаченням.

Навесні 2014 року Кирило, як і переважна більшість громадян України, обрав свою сторону. Але, на відміну від багатьох своїх колег та друзів, які заявили про себе як про українських патріотів, Вишинський зробив прямо протилежний вибір — він став росіянином. Росіянином за всіма ознаками — з відповідними політичними вподобаннями, з особистими переконаннями, з паспортом з двоголовим орлом на обкладинці. У вересні 2015 року Кирило Вишинський офіційно отримав російське громадянство. Але й до того часу він уже активно працював на свою нову Батьківщину.

За даними Служби безпеки України, навесні 2014 року Вишинський отримав завдання поїхати до Криму і готувати матеріали, які виправдовують російську анексію півострова. Спецслужби зафіксували, що Кирило «взяв особисту участь у пропагандистських акціях, спрямованих на підтримку анексії та приєднання півострова до РФ». За цю діяльність закритим указом президента Росії його нагородили медаллю «За заслуги перед Отечеством». Є в нього і медаль Російської Федерації «За повернення Криму».

«РОССИЯ СЕГОДНЯ»

Повернувшись до Києва, Вишинський того ж 2014 року розгорнув активну діяльність на посаді очільника київського філіалу російської агенції «РИА Новости» — «РИА Новости Украина».

«РИА Новости Украина» пов’язане з російським Федеральним державним унітарним підприємством «Международное информационное агентство «Россия сегодня». Головний редактор «МИА «Россия сегодня» і телеканала RT (Russia Today) Маргарита Симоньян повідомила, що «РИА Новости Украина» є інформаційним партнером «МИА «Россия сегодня».

Продуктивна діяльність в Україні російського пропагандистського медіахабу тривала всі ці чотири роки. Неприємності в гібридних медіа та їхніх працівників почалися лише кілька днів тому.

Зранку 15 травня начальник Управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Олена Гітлянська повідомила на своїй «фейсбук»-сторінці, що «співробітники Служби безпеки України спільно з Прокуратурою АР Крим розкрили діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. Правоохоронці встановили, що вони використовувалися країною-агресором у рамках гібридної інформаційної війни проти України. Наразі тривають слідчі дії».

Пізніше стало відомо, що співробітники СБУ, спільно з Прокуратурою Автономної Республіки Крим, провели п’ять обшуків в офісах української філії «РИА Новости» і в місцях проживання деяких працівників агенції.

За результатами слідчих дій були отримані докази ведення антиукраїнської діяльності. Керівникові «РИА Новости Украина» Кирилу Вишинському було оголошено про підозру в скоєнні злочину і його затримано згідно зі ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України.

Як повідомив на брифінгу того ж дня заступник голови СБУ Віктор Кононенко, співробітники спецслужб виявили і задокументували факти використання країною-агресором вітчизняних та російських журналістів для проведення підривної інформаційної діяльності проти України. Як стверджує СБУ, «Вишинський залучив підпорядкованих йому журналістів для виготовлення матеріалів на користь терористичних організацій «Л/ДНР».

СЕРБСЬКИЙ СЛІД

Для «приховування російських джерел фінансування ресурсу і зв’язку зазначеної структури з московським офісом «МИА «Россия сегодня» фінансове забезпечення роботи структури відбувалося у складний спосіб, із залученням закордонних компаній.

За даними спецслужб, Вишинським «було засновано низку юридичних осіб, у тому числі ТОВ «Інтерселект», які діяли під брендом «РИА Новости Украина». Потім, як повідомили в СБУ, було укладено договір про співпрацю між ТОВ «Інтерселект» та компанією у столиці Сербії Белграді. «Щомісяця вказана фірма з ознаками фіктивності переказувала майже 53 тисячі євро, які мають російське походження, на рахунки українських підприємств, контрольованих Вишинським», — пояснив заступник голови СБУ. За його словами, це та цифра, яка підтверджена документами. Загальний обсяг міг бути й більшим (удвічі).

Керівник «РИА Новости Украина», як повідомив «Громадському радіо» адвокат Кирила Вишинського Андрій Доманський, вважає висунуті йому звинувачення «абсурдними і спрямованими на його дискредитацію». Тим часом Служба безпеки України вже викликала на допит  осіб у цій справі.

Самого Вишинського невдовзі після затримання етапували з Києва до Херсона для обрання запобіжного заходу, оскільки в Херсоні міститься офіс Прокуратури Автономної Республіки Крим, яка веде його справу.

Кримінальне провадження у справі Вишинського було відкрите за ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу України. У разі доведення вини йому теоретично загрожує позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

В СБУ кажуть, що керівника видання «РИА Новости Украина» планують судити як громадянина України, незважаючи на другий, російський паспорт.

ОБУРЕННЯ ЗАХИСНИКІВ

Слідчий комітет РФ підтвердив, що Кирило Вишинський має російське громадянство, і повідомив, що проводить слідчі дії, спрямовані на встановлення «всіх обставин цих злочинів та осіб, які підлягають притягненню до кримінальної відповідальності за вчинений щодо російського журналіста злочин». Наразі Слідком порушив кримінальну справу «за фактом перешкоджання законній діяльності журналіста і притягнення завідомо невинної особи до кримінальної відповідальності (ст. 144 КК РФ, ст. 299 КК РФ)».

Зреагували на «утиски російського журналіста» й інші офіційні російські структури, а також колеги Вишинського.

В МЗС РФ дії українських властей стосовно Вишинського назвали свавіллям.

Російське посольство в Києві відправило ноту з вимогою припинити насильство над співробітниками ЗМІ.

Гендиректор «МИА «Россия Сегодня» Дмитрій Кисельов заявив, що українська влада повинна негайно звільнити Вишинського і припинити переслідування медіа.

Головний редактор агенції Маргарита Симоньян назвала події навколо «РИА Новости Украина» «помстою Києва за Кримський міст».

Обурення з приводу подій навколо «РИА Новости Украина» висловив і представник ОБСЄ зі свободи медіа Арлем Дезір: «Я висловлюю серйозну стурбованість з приводу ранкового рейду на офіси російських ЗМІ в Києві, арешту журналістів та обшуку в будинках журналістів. Я знову закликаю владу утримуватися від необґрунтованих обмежень роботи іноземних журналістів, що впливає на вільний потік інформації та свободу ЗМІ», — йдеться в заяві Дезіра.

Він наголосив, що боротьба з пропагандою не повинна суперечити міжнародним стандартам і не повинна являти собою непропорційне втручання у діяльність засобів масової інформації.

Причому в ОБСЄ фактично проігнорували відомості щодо участі керівника «РИА Новости Украина» в анексії Криму, його медалі, ба навіть факт отримання ним російського громадянства.

БАЛКАНСЬКИЙ КЕЙС

В українській медіатусовці дехто теж вирішив захищати Кирила — мовляв, колега!.. Деякі відомі медійники висловили свою підтримку Вишинському як давньому та доброму знайомому, деякі казали про неприпустимість обмеження свободи слова й тиску на ЗМІ. Але, як і ОСБЄ, вони чомусь вперто проігнорували той факт, що випадок з «РИА Новости Украина» та Кирилом Вишинським — це взагалі не про журналістів та журналістику. Цей кейс — про солдата інформаційного фронту на ворожій території. Професійного, досвідченого бійця інформаційного спецназу, який навіть має «бойові нагороди», можна навіть без лапок.

І не сприймайте це як критику — Кирила Вишинського справді можна вважати професіоналом своєї справи. Але не журналістики.

Якби в Україні була справжня незалежна та соціально відповідальна розслідувальна журналістика, то ми б мали змогу читати матеріали, подібні до тих, які підготували рік тому міжнародний консорціум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), македонський телеканал NOVA TV і сербське видання KRIK. Розслідувачі написали про методи так званої м’якої сили як частини стратегії з ізолювання Балкан від впливу Заходу, які використовує Росія в усьому регіоні та в Македонії зокрема.

Йшлося про гібридну активність працівників посольства РФ у Скоп’є, про почесні консульства РФ у македонських містах Бітола та Охрид, які діяли «як розвідувальні бази», про кореспондентів російських державних інформаційних агенцій (у даному разі йшлося про ТАСС) та представників «Россотрудничества», які співпрацювали або навіть були працівниками російських спецслужб.

Одним із напрямків діяльності гібридних структур був вплив на редакційну політику місцевих ЗМІ. Зокрема, вони пропонували кошти македонським медіа, щоби просувати російську політику в країні.

Вказівки та інструкції агентська мережа РФ у Македонії отримувала зі штабу в Белграді (збіг? Не думаю).

КРИЗА ЖУРНАЛІСТИКИ

Написано вже тисячі рядків, гігабайти текстів про те, що російські державні медіа не є ЗМІ, а люди, які в них працюють, не є журналістами, хай би як називалися ці структури і хай би хто хоч би яку посаду там обіймав відповідно до штатного розкладу.

Спецпризначенці гібридних військ не інформують людей, вони здійснюють вплив на суспільну думку відповідно до завдань, отриманих «із центру». Наприклад, в Україні вони фактично займаються інформаційною агресію як доповненням до військових дій — мають деморалізувати, морально роззброїти, знищити здатність до опору і максимально знизити обороноздатність держави та суспільства. Колись для цього скидали листівки з літаків, тепер досить мати сайт…

До речі, не обов’язково генерувати фейкові новини, використовувати «мову ворожнечі» або порушувати баланс, щоб здійснювати спеціальні інформаційні операції за допомогою ЗМІ. «РИА Новости Украина» могло продукувати на вигляд, за формою, цілком журналістські матеріали. Але зміст уже мав бути таким, як треба, — дезінформуючим, дезорієнтуючим, маніпулятивним…

Заборона подібної підривної діяльності не має жодного стосунку до утисків свободи слова. Навіть навпаки — продовження існування подібних гібридних структур знищує саме поняття журналістики, дискредитує ЗМІ як джерела інформації, множить на нуль довіру до медіа.+

Трохи дивно, що цю проблему впритул не бачать міжнародні, журналістські та правозахисні організації та деякі українські колеги, які вперто продовжують захищати гібридних спецпризначенців. На жаль, це ігнорування об’єктивної реальності може завершитися катастрофою: руйнуванням довіри до однієї з основних інституцій демократичного суспільства — незалежних засобів масової інформації.

Якщо громадськість бачить, що відверто працюючі на ворога «агенти м’якої сили» звуться журналістами, що їх захищають міжнародні правозахисні, журналістські організації та місцева медіаспільнота, — постає запитання: якщо відверта підривна робота в інтересах країни-агресора є новітньою журналістикою, то чи потрібна зараз Україні журналістика взагалі? І це справді лякає.

Чи розуміють це, скажімо, в ОБСЄ або в інших начебто авторитетних структурах, які захищають російський гібридний спецназ, — питання відкрите. Здається, поки що ні.

Наталя ІЩЕНКО